donderdag 16 mei 2013

Oceaanoversteek: 3e dag

Oceaanoversteek: 3e dag
Alle zeilen bij, letterlijk. De bazaan, het grootzeil en de booster flapperen heen en weer. Soms vullen ze zich met een flinke zucht, om vervolgens weer genadeloos in te vallen. Al een paar uur na ons vertrek liet de wind het afweten. Met maar 4, 3 en soms zelfs 2 knopen wind kruipen we voort over het oceaanoppervlak, dat door een lichte deining ons scheepje zacht heen en weer wiegt.
Stiekem ben ik blij. Een oceaanoversteek associeer je toch onbewust met veel wind, hoge golven en flink afzien. Niets is het geval de afgelopen dagen. We kunnen naar hartenlust inslingeren. Nadeel is dat we in plaats van de gehoopte 100 tot 120 mijl per dag er nu maar 80 maken, en dat moet niet te lang duren.
Zelfde schuitje
Gelukkig zijn we niet de enigen. Ook de Waltzing Mathilda voor ons, de Dixbay voor hem, de Mathiba daarnaast, en de Gaia achter ons, kampen met een tekort aan voortgang. Er wordt geklaagd op het kortegolf netje van 21.00 UTC. Iedereen zit in hetzelfde schuitje. Alleen de Cula, die een aantal dagen eerder wegging, heeft teveel.
Anders dan tijdens de oversteek naar Suriname, kabbelt het leven aan boord rustig voort. De kinderen kunnen gewoon spelen en we kunnen redelijk normaal koken en afwassen. Wijs geworden door de ervaringen van anderen heb ik de dag wat structuur gegeven. Tussen 06.00 en 07.30 uur ontbijten (afhankelijk wie wanneer wakker wordt), om 09.30 uur fruit eten (zolang de voorraad strekt), 12.00 uur lunch en aansluitend Lara slapen (meestal tegen haar zin, aangezien ze nu niet moe wordt), 15.30 uur een snackbreak en rond 17.30 a 1800 avondeten. Een uur later kinderen op stok en daarna ik tot mijn eerste wacht om 23.00 uur.
Dagthema's
Verder heeft elke dag een thema gekregen. vandaag was het winkeltjesdag en hebben we een kassa geknutseld en speelgeld. Morgen wellicht huttendag, piratendag of landendag, wat de kinderen willen. Ik heb een hele rij met ideeën klaarstaan, die de dag lekker opbreken.
Conclusie: het is een groot speelparadijs aan boord. En, eerlijk is eerlijk, er is nog iets wezenlijk anders dan de vorige keer en dat is dat kinderen zienderogen zijn gegroeid. Ze spelen meer met elkaar, vragen minder om aandacht en ik heb zowaar vandaag een uur lang een boek gelezen. Wat een luxe. Al met al, geen slecht begin van de reis.
Hoe lang het nog gaat duren? Geen idee. Direct naar de Azoren is zeker 2300 mijl, maar als het weer het niet toelaat, wijken we uit naar Bermuda ruim 700 mijl van hier. We laten het maar over ons heenkomen en kijken niet te veel naar de teller. Voorlopig gaat het goed.

positie: 21.29 Noord en 062.17 West

Geen opmerkingen:

Een reactie posten