zaterdag 1 december 2012

Aangekomen

Zo ben je dagenlang op zee en zo lig je ineens voor anker voor het Kaapverdische Sal, met verschillende Nederlandse boten om je heen. Vannacht rond 23.00 uur naderen we het eiland, met een flinke zee vanachter. In het bijna pikkedonker speuren we naar de aanloop van de baai van Palmeira, die volgens de pilots onverlichte stalen moorings herbergen en twee scheepswrakken. Met een schijnwerper probeer ik de boeien te onderscheiden, als we ineens zelf worden beschenen door een fel licht. Op datzelfde moment klinkt op de marifoon: 'Is dat de Jan van Gent?' Het is de Dixbay, een Nederlands schip dat we al eerder in Spanje en Portugal troffen. Ze zijn die nacht ervoor aangekomen en werden wakker van een zeilbootmotor in de nacht. We vallen elkaar in de armen en ontkurken wat flessen. Tjee, we made it!

Op dit moment spelen Finn, Hidde en Lara op de Dixbay. Ze waren door het dolle heen dat we vanochtend stil lagen. 'Luik open, luik open', riep Hidde maar. Dan komt er weinig van uit/bijslapen. Chris pompt nu de bijboot op. We gaan zo de kant verkennen, inklaren en niet te vergeten, op zoek naar een douche. Het is nog wat bewolkt, maar je kunt nu al zien dat het water glashelder is en prachtig als die koperen ploert erop schijnt. Verderop in de haven ligt een enorme vistrawler op zijn zijkant en het land is vanuit hier te zien kaal en vlak en her en der staan wat gekleurde gebouwen en industrie. Eerst nog een kop koffie en omkleden en dan, op verkenning.

De afgelopen dagen hebben we 776 mijl gevaren, waarvan 724 door het water (op de log). Dat betekent dat we de rest van de mijlen van de heersende stroming cadeau hebben gekregen. In totaal hebben we 14 uur gemoterd. We zijn niet extreem moe, maar wel blij dat we er zijn.
Huidige positie: 16'45 N 22'58 W.

2 opmerkingen:

 1. Gaaf om jullie belevenissen zo te volgen. Zo kom ik de nachtdiensten wel door. We denken wel aan jullie hoor. Super dat jullie deze tocht maken.

  Groeten Leen Poldervaart

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Lieve nicht, Chris, Hidde & Lara,
  We hebben al heel lang geen berichtje meer achtergelaten maar lezen jullie verhalen als een spannende serie. Wat een avonturen beleven jullie. Sta er goed bij stil en geniet!
  Veel plezier straks met Ome Max. Ik hoorde dat hij druk was met de voorbereidingen.
  Liefs Ca & Chris

  BeantwoordenVerwijderen