dinsdag 25 december 2012

Wonderlijke kerstavond op de Jan van Gent

Terwijl we luidkeels kerstliedjes meezingen met een kinderkerstcd, passeren we de 100 mijls grens. We hadden al liever aan wal geweest, maar nu we nog aan boord zijn van de Jan van Gent, maken we er maar meteen het beste van. In de kuip ligt een schaaltje met speciaal overgevlogen Nederlandse musketkransen en chocolade kerstmannetjes. De kinderen hebben hun wangen er vol mee en Marcel, Chris en ik zingen uit volle borst mee met 'Stille nacht' en 'Er is een kindeke'. Misschien niet wat we hoopten, maar toch bijzonder zo op zee.

Zeilwisseldag
Het is een rare dag geweest. Zo weinig wind als we de afgelopen dagen hebben gehad, zoveel hebben we vandaag met vlagen. 'Zeilwisseldag' noemde Marcel het en daar leek het verdacht veel op. Omdat we mijlen willen maken, hebben we het liefst onze grootste zeil opstaan. Doorgaans zetten we die booster één keer per dag op en halen hem op enig moment weg. Vandaag zit de lucht echter vol buien met geregeld zoveel wind, dat de booster keer op keer weg moet om te zorgen dat deze heel blijft. De mannen togen dan vol goede moed het dek op, halen het zeil weg en hijsen het grootzeil en het fok. Meestal wanneer ze net weer in kuip zitten, zakt de wind in naar 6 tot 8 knopen, waarmee de voortgang is verdwenen.

Het tafereel herhaalt zich zeker een keer of 5 met als toppunt in de avond wanneer de kinderen net op bed liggen. Terwijl we in alle rust genieten van een kopje thee, nadert ons een donker front met zeer grote snelheid. Enigszins lacherig kijken we naar de windmeter, die de windsnelheid in knopen aangeeft. "Let op, daar gaat ie zo weer", zegt Chris. Tegelijk: "12, 14, 18, 20, 22, 25, shittt, 30, over de 30!" Ik laat de schoot vieren en met zijn drieën vliegen we naar het voordek. De lap zeil moet zo snel mogelijk naar binnen. Wanneer we het net weg hebben, stort het ineens met bakken uit de hemel. We sluiten de luiken en zelfs zonder zeil halen we nog een snelheid van 2,3 knopen.
Er is in ieder geval geen discussie meer of we de booster vanavond laten staan of niet. Die is toch al naar beneden.

Gevangen kerstmalen
Maar niet alleen het zeilen wisselen maakt deze dag anders dan anders. Terwijl we met de kinderen genieten van ons kerstavondmaaltijd, vers gebakken krenten- en wit brood en tonijnsalade uit blik, holt Chris naar het achterdek en begint aan de vislijn te trekken. "Snel alcohol", roept hij. Het is al de vierde keer vandaag dat er iets aan de lijn zit. Dagenlang hebben we niks gevangen en nu bijten ze achter elkaar. De eerste twee keer vingen we echter iets wat leek op een steur of haaitje. Een vreemd zacht rank lijf met op z'n kop een soort plateau. Niemand durfde hem echter te eten, dus we hebben de dieren weer teruggegooid. De derde vis was voortijdig van de haak af, maar de vierde keer is het beest dan toch binnen. Het is een tonijn en een mooie ook. De kinderen dringen zich rond de vis en we moeten ze weer enigszins tot bedaren krijgen, zo uitgelaten zijn ze.

We hebben nog geen hap krentenbrood genomen, of de vislijn staat alweer strak. Weer een tonijn. "Zo is wel genoeg hè", zegt Chris. Ik knik. Hij gooit de lijn uit om hem netjes op te kunnen rollen en hap, weer beet. Ook deze derde tonijn hijsen we aan boord en ach, morgen is het kerst, dan maar flink aan de vis! Wonderlijk. Zo zit je te dubben over welk blik we als kerstmaaltijd opofferen en zo hengel je drie kerstmalen binnen.

Kerstontbijt
De vlagerige wind van vandaag is vanavond omgezet naar een constante harde wind. Met slechts een puntje fok lopen we ruim 5,5 knoop en als het zo doorgaat, zijn we tegen de middag vlakbij Paramaribo. Toch nog met kerst. De andere boten met wie we samen vertrokken, zullen vandaag zijn aangekomen. Wij sluiten dan morgen de rij. En dan … even bijkomen, schrobben, wassen, uitlaten, boodschappen doen, op de kant eten. Kortom even genieten. Maar eerst morgen nog een kerstontbijtje met de laatste drie eieren, een klein kerststolletje en nog wat cadeautjes van de Scheveningse kerstman.

Wij wensen jullie vanaf de Jan van Gent een vrolijk kerstfeest!!! Dikke kus,

Chris, June, Marcel , Hidde en Lara

3 opmerkingen:

 1. Lieve family,
  daar zijn jullie dan bijna, of zijn jullie er al, Paramaribo!!! Wat en feest zal dat zijn na al die daaaagen van alleen maar water, geweldig jongens dat jullie dit geklaard hebben.
  Heel fijn om , bijna iedere dag, jullie belevenissen te lezen, zo lijkt het net een beetje of wij het ook mee mogen beleven.
  Ik wens julie vanuit Rijswijk nog hele gezellige kerstdagen, dat het Surinaamse licht van kerst jullie maar flink mag verwarmen!
  Heel veel liefs , Mar.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Kerstgedichtje:

  God,
  bescherm ons
  en omarm ons!
  Houd ons vast
  wanneer wij wankelen
  als onze wortels
  moeizaam hechten
  God,
  mogen wij schuilen
  onder uw vleugels!
  Omring ons
  met uw licht,
  als het donker
  dreigend is.
  al is het maar
  met één STER!


  Jullie hebben nachten met miljoenen sterren, kies er maar één uit.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hoi daar,

  Hier zijn de kerstdagen, (behorende bij de warmste 10 ooit) al weer bijna voorbij. Ik hoop dat jullie nog een klein stukje kerst aan wal hebben kunnen vieren. Even niet schommelen. Ik volg jullie blog trouw en het leest heerlijk weg. Nog heel veel plezier de komende tijd. Ik wens jullie veel voorspoed en geluk toe. En al weer op naar de jaarwisseling.

  Hou de zonzij

  BeantwoordenVerwijderen